Skoči na glavno vsebino

V petek, 9.februarja, so imeli na PŠ Šentviška Gora zanimiv obisk, Vero Kofol s Pečin, ki se ukvarja s slikanjem. Nekoliko so jo učenci spoznali že na prireditvi Štefan, kjer je bila gostja.
Najprej jim je pripovedovala o svojem otroštvu. Izvedeli so, da je vseh 8 let hodila v šolo na Pečine in imela vsa leta tudi istega učitelja. Bila je pridna učenka. Že takrat je zelo rada risala, a ji je bilo v šoli dolgočasno risati, ker so vedno risali samo jabolka, hruške in grozdje. Pa še barvic ni bilo. Risala je s svinčnikom, pobarvala pa je s kamenčki od opek, oz. z barvnimi kamenčki, ki jih je našla v naravi. Takrat so v šoli pisali s peresniki. Učencem se je zdelo smešno, ko je povedala, kako so telovadili. Pri telovadbi so korakali po vasi.
Rada bi šla naprej v kakšno šolo, a takrat so se zelo redki šli šolat. Tudi ona se je kar zaposlila. Zdaj pa je že v pokoju in ima veliko časa za svoj hobi. Ker sprva ni vedela, kako slikati in bi se rada naučila, je hodila na tečaje. Začela je slikati s suhimi pasteli. Že prve slike so ji dobro uspele. Slika pa tudi z akrilnimi barvami na platno. Slika naravo, portrete in tihožitja.
Po pogovoru so se tudi učenci lotili slikanja. Odločili so se za portret sošolca. Določili so pare, ki so se posedli tako, da je drug drugega dobro videl in ga tako lažje narisal. Dobro so morali opazovati sošolca. Obraz so najprej skicirali s svinčnikom, potem pa so izbrali vsak svoj suhi pastel. Vera jim je pokazala, kako se ga uporablja. Vse prste so imeli od barve, saj so jo raznašali kar s prsti. To se jim je zdelo zabavno.
Nihče ni pričakoval, da jim bo tako uspelo, zato smo bili vsi, tudi učiteljice in gostja, še bolj veseli.
Za konec so se naši gostji zahvalili z lončnico in se fotografirali za spomin.

Za PŠ Šentviška Gora, Erika Laharnar   

Dostopnost