Skoči na glavno vsebino

Tik pod najvišjo točko Šentviške planote- Črvovim vrhom, je domače turistično društvo v lanskem letu obnovilo starejše vodno zajetje in lepo uredilo jaso, ki jo obdajajo mogočna bukova drevesa. Na otvoritvi Bukovega gaja, ki je bila v nedeljo, 27. maja, so nastopali tudi učenci PŠ Šentviška Gora. Vse zbrane pa je najprej pozdravil in nagovoril predsednik TD Aleš Poljak.
O vodi so učenci najprej zapeli pesem, ki govori o tem, kaj vse je voda in v kakšnih oblikah se v naravi pojavlja. Z gibanjem in malimi instrumenti so spremljali pesmi Dežek pada in Drobne kapljice. Zapeli so ljudsko Dekle je po vodo šla in Potoček postoj in povej, kjer sta se odlično odrezala solista Nejc in Janez. Zapeli in zaplesali so Ob bistrem potočku je mlin. Recitirali so pesem Do kruha, ki jo je napisal domačin Peter Kenda z Gore in opisuje, kako je nosil iz Zakraja v Stopnik žito mlet, ko je bil še otrok.
Celo morsko vodo so vključili v svoj nastop.
V programu so sodelovali tudi člani turistično etnološkega društva Trebuša, ki so prikazovali, kako so včasih vrtali lesene cevi za vodo. To se je zdelo učencem zelo zanimivo.
O pomenu vode in ohranjanju kulturne dediščine je spregovorila tudi etnologinja Karla Kofol, ki je povedala tudi zanimivo legendo o tem, kako so sploh odkrili, da se na tem mestu nahaja voda.
Po koncu programa pa je bilo ravno tako kot so učenci povedali v pesmi:
Drobne kapljice dežja rahlo padajo na tla.
Zdaj dežuje že močno, lije, lije, vse mokro.
Toča, ta ti ropota, kot bi orehi padali na tla.
Joj, grmi, bežite, urno vsi se skrite.
Žal je iz tega res prijetnega kotička kmalu po zaključku programa obiskovalce pregnal dež.

Za PŠ Šentviška Gora, Erika Laharnar in Vlasta Sotenšek 

Dostopnost