Skoči na glavno vsebino

Na povabilo vodje mladinskega odseka PD Tolmin Majde Pagon so se učenci PŠ Šentviška Gora že tretje leto zapored odpravili na zanimiv pohod.
Predlani so jo mahnili k izviru Tolminke, lani so se potepali po Kobariškem in obiskali slap Kozjak, letos pa so se v družbi planinskega vodnika Vinka Pagona podali na Mengore. Z avtobusom so se peljali do Čiginja. Od tam vodi na Mengore lepo urejena pešpot ob kateri stojijo kapelice- postaje križevega pota z zelo lepimi mozaiki. Učenci so si že tako zanimivo pot krajšali še z ugibanjem, katera rimska številka bo na naslednji kapelici in tako prispeli na vrh ravno ob pol desetih- to je ob uri, ko imajo tudi v šoli običajno malico. Zato so seveda najprej pomalicali, potem pa se razgledali po okoliških hribih in vaseh. Nazaj v dolino so se odpravili po Poti miru. Ker je ob njej veliko kavern in bunkerjev iz 1. svetovne vojne, so si jih ogledali in skozi enega celo šli. Videli so tudi vodohran za potrebe vojakov in spomenik na nekdanjem vojaškem pokopališču.
Tako so hitro prispeli na Poljance, kjer so se na klopcah še malo okrepčali.
Skozi vas Modrejce so prispeli na Most na Soči, kjer so imeli še posebej za fante zanimiv postanek: ogledali so si vojaški muzej soške fronte. Razkazal jim ga je oče lastnika muzeja, za katerega smo izvedeli, da prav v teh dneh praznuje jubilej- 90. roj. dan in je sam izkusil 2. svetovno vojno.
Po ogledu jim je ostalo ravno prav časa, da so se do odhoda avtobusa lahko posladkali še s kepico odličnega sladoleda.
Vodiču Vinku in Majdi, ki žal ni mogla z njimi na pohod, so se zahvalili z izdelkom- v les vžganim planincem. Vinko pa jih je pohvalil, saj so bili zelo pridni. Že sedaj smo sklenili, da bomo šli tudi drugo leto skupaj na kakšen zanimiv pohod.
Za PŠ Šentviška Gora, Erika Laharnar  

Dostopnost