Skoči na glavno vsebino

V 5.a učenci veliko pozornosti namenjajo grajenju medosebnih odnosov. Spoznavajo, kako smo si med seboj lahko drugačni in hkrati enkratni. Letos pa je ta misel še posebej resnična, saj je ena izmed učenk tudi simpatična Iris Burgar. V 3. razredu osnovne šole se ji je vid zaradi bolezni nenadoma zelo poslabšal. Zaradi tega potrebuje določene prilagoditve in pripomočke, da ji olajšajo vsakodnevne obveznosti v šoli.
Jelena Žagar, mobilna tiflopedagoginja, ki pomaga Iris že od lanskega leta, je po preizkusu različnih pripomočkov za izboljšanje vida, staršem predlagala, da se povežejo s Humanitarnim zavodom VID iz Kranja in poiščejo možnosti za nakup elektronske lupe, saj ta pomeni precejšen finančni zalogaj. Mojca Oštir Pajestka se je z veseljem odzvala povabilu k sodelovanju. Iskali so donatorja in ga našli na zavarovalnici Adriatic Slovenica, ki je prispevala celoten znesek za nakup. Direktorica Adriatica Slovenice PE Nova Gorica Damjana Blažek Suša je povedala, da se v zavarovalnici večkrat odločijo za kakšno dobrodelno gesto.
Torek, 2. 10. 2018, je bil za Iris pomemben datum, saj je takrat potekala predaja posebne prenosne elektronske lupe, ki zanjo pomeni veliko pridobitev, ki si jo ostali verjetno težko predstavljamo. Poleg tega pa je tudi Center IRIS – Center za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne sklenil pogodbo z OŠ Most na Soči za izposojo večje elektronske lupe, ki jo deklica uporablja za šolsko delo in učenje doma. Ob nadaljnji pomoči razredničarke Aleksandre Lisjak, tiflopedagoginje Jelene Žagar in socialne ter specialne pedagoginje Maje Obid bo zato zagotovo lažje premagovala vsakodnevne šolske zagate.
Veseli smo, da smo s pomočjo sodelovanja različnih ljudi in organizacij Iris omogočili, da se bo lahko kljub svoji zdravstveni težavi uspešno izobraževala in napredovala v vseh pogledih. To pa je zagotovo neprecenljivega pomena za vse, najbolj pa za Iris.
Hvala vsem in srečno, Iris!

Maja Obid, šolska svetovalka

  

  

Dostopnost