Skoči na glavno vsebino

Učenci 1. In 2. razreda PŠ Šentviška Gora smo šli na ogled kmetije k Feltrinovim v Zakraj, kjer je doma naš drugošolec Lenart. Pričakala sta nas Lenartova mama Andreja in tata Gašper. Vodič Lenart nas je popeljal po celi kmetiji. Povedal nam je, kako se kličejo njihovi stari in novi traktorji. Pokazal nam je različne priključke. Videli smo tudi stroja za sajenje in pobiranje krompirja. Pokazal nam je žago za žaganje hlodov. Žaganje uporabijo za nastiljanje živini.
Potem smo šli najprej v stari hlev. Tam smo videli teličke. En je imel na čelu liso v obliki srčka. Nekateri so božali črno-belo jenico Žužo. Bila je topla in imela je mehko dlako. Najmlajša telička sta bila stara 7 dni. Bila sta že kar velika. Lenart nam je pokazal kanglo, ki je imela vgrajen sesek, da iz nje telički sesajo vodo in mleko.
Nato smo šli v novi hlev. Tam je bil vgrajen stroj, ki daje kravam krmilno. Tista, ki ima več mleka, dobi več krmilne. Krave imajo okrog vratu številke, da računalnik ve, koliko krmilne kateri dati. Krmilno hranijo v silosu. Dve kravi sta bili posebej, ker sta bili breji. To pomeni, da bosta kmalu skotili telička. Pogledali smo še molzišče. Naenkrat lahko molzejo štiri krave.
Tata Gašper nas je stehtal na tehtnici za teličke. Mama Andreja nam je pokazala sušilnico za sadje. Sušila je orehe. Mati Cirila pa ima samokolnico na bencin. Z njo gre v njivo po pridelke.
Imeli smo se lepo. Veliko novega smo se naučili in videli. Lenart je bil odličen vodič. Na koncu smo se še posladkali in popili jabolčnik.
Za PŠ Šentviška Gora, drugošolci z učiteljico Vlasto         

Dostopnost