Skoči na glavno vsebino

V sredo, 10. 10. 2018, so devetošolci obiskali cerkev Sv. Duha v Javorci. Gre za enega najlepših spomenikov 1. sv. vojne na našem ozemlju, ki je leta 2018 prejel tudi znak evropske kulturne dediščine. Na ta dan je Občina Tolmin v Javorci organizirala razpravo ob 100. obletnici konca 1. sv. vojne. Potekala je pod častnim pokroviteljstvom predsednika Slovenije Boruta Pahorja. V njej so poleg tolminskega župnika in direktorice Tolminskega muzeja sodelovali tudi izbrani učenci iz OŠ Most na Soči, OŠ Tolmin in Gimnazije Tolmin. V razpravi je bil poudarek na Javorci kot simbolu miru in sprave med narodi. Trije naši devetošolci, ki so sodelovali na razpravi, Zarja Vitez, Anton Kovačič in Vid Eržen, so strnili nekaj misli o tem dogodku.
Anton: Organizacija se mi je zdela odlična. Presenečen sem bil nad različnimi dejstvi pa tudi nad znanjem drugih učencev pri okrogli mizi.
Zarja: Všeč mi je bila možnost prostega pogovora in izražanja na okrogli mizi. Zelo me je tudi fascinirala in navdušila cerkev v Javorci in njena zgodba oz. zgodovina.
Vid: Naučil sem se nekaj novega o 1. svetovni vojni in kako bi lahko rešili begunsko krizo.

 
Zapisala Vesna Taljat, mentorica

Dostopnost