Skoči na glavno vsebino

Petošolci mostarske osnovne šole so se v sredo, 20. februarja, podali na naravoslovno-kulturni dan v Postojno. Vožnjo ob Soči in nato po Vipavski dolini so izkoristili za opazovanje geografskih pojmov, ki jih spoznavajo pri družboslovju. Slišali so pravljico o zmaju v Postojnski jami in pogumnem pastircu Jakobu, ki je zmaja za vselej pokončal z živim apnom.

Na cilju smo se najprej okrepčali, nato pa smo si s strokovnim vodnikom ogledali izjemno zanimivo razstavo o skrivnostnem kraškem svetu – Expo Postojnska jama kras. Časa za vpogled v zgodovino nastanka kraških pojavov je bilo še premalo, in že se je mudilo na vlak najznamenitejše turistične jame na svetu. Slednjo smo imeli »povsem zase«, saj smo prehiteli turistično gnečo. Utrdili smo pojme, kot so stalaktiti, stalagmiti, endemiti, opazovali človeške ribice in ostale nedoumljive stvaritve narave …

Po kosilu smo se odpeljali še do mogočnega Predjamskega gradu, ki že več kot 800 let stoji sredi 123 metrov visoke kamnite stene. Slišali smo legendo o uporniškem vitezu Erazmu. Ogledali smo si orožarno, kapelo, kuhinjo, mučilnico ter zbirko srednjeveškega orožja in oklepov.

Z Notranjske smo se vrnili s polnim nahrbtnikom spoznanj in doživetij.

Zapisala Urška Hrast

Dostopnost