Skoči na glavno vsebino

Učenci PŠ šentviška Gora so imeli 19. 9. prvi športni dan. Odpravili so se na pohod na Prapetno Brdo z namenom, da se naučijo balinati.
Ker smo se prijavili tudi na množični tek otrok, so na ravnem delu kolovoza pod šolo najprej tekli na 200 metrov.
Nato so pot nadaljevali skozi Polje, okrog Ključa do športnega parka na Prapetnem Brdu. Tam sta jih na balinišču že pričakala Darko Jerkič in Gabrijel Živec, ki sta člana Balinarskega športnega kluba Soča Tolmin. Predstavila sta jim ta šport in razložila pravila igre. Ugotovili so, da so pravila kar zapletena. Seveda so učenci nestrpno čakali, da primejo v roke krogle in jih zakotalijo po balinišču. Za večino je bilo to prvič, nekateri pa so se v balinanju že preizkusili.
Najprej sta se pomerili po dve skupini fantov. Igro so vzeli zelo resno in bilo je napeto, saj so označevali tudi » punte« na posebni uri. Deklice so se med tem igrale na igralih ter preskakovale kolebnico. Ko so bile na vrsti za balinanje one, niso igre vzele nič manj resno. Korajžno in spretno so kotalile krogle. Mlajše so za igro dobile manjše krogle. Fantje pa so tačas igrali…le kaj neki…nogomet seveda.
Čas je kar prehitro tekel in že je bil čas za vrnitev v šolo. Zahvalili so se našima »trenerjema« in vsakemu poklonili v les vžganega dobrovoljnega balinarja.
Sklenili smo, da se še dobimo, saj je balinanje zelo zabavno in napeto. Za dober rezultat pa moraš biti zbran in umirjen, znati moraš načrtovati in kroglo zakotaliti ravno prav močno.

Za PŠ Šentviška Gora: Vlasta Sotenšek in Ana S. Kozorog

Dostopnost