Skoči na glavno vsebino

Letošnje leto je za nas jubilejno, saj obeležujemo 200-letnico šolstva na Mostu na Soči. Že dvesto let se učitelji in ostali strokovni delavci šole trudimo, da bi generacije učencev šolske klopi zapustile kar najbolje opremljene z znanjem in vrednotami. To dvoje je namreč obvezna oprema za uspeh v življenju.

V počastitev častitljivega jubileja so se že v lanskem šolskem letu odvijale številne dejavnosti, ki bodo prispevale k temu, da bo praznovanje čim lepše in bo pustilo svoj pečat v zgodovini naše šole.
Na pomembno obletnico nas že celo koledarsko leto opominja za to priložnost osnovan logotip šole. Učitelj likovne umetnosti Mirko Kavčič je poleg logotipa oblikoval tudi celotno grafično podobo tiskovin, predstavljenih v nadaljevanju. Rdeča nit, ki jo je poskušal ujeti v likovno podobo, je preplet preteklosti, sedanjosti in prihodnosti.

Preteklost, sedanjost in prihodnost pa so vselej naši otroci in učenci, brez njih tudi šolstva ne bi bilo, zato smo jih poskušali kar najbolj vključiti v praznovanje.

Mišelovka – izdaja jubilejnega glasila
K pisanju prispevkov za časopis so bili v šol. letu 2018/19 povabljeni prav vsi učenci naše šole. Najboljši zapisi po izboru mentoric so objavljeni v jubilejni izdaji Mišelovke. Nastal je krasen preplet preteklosti, sedanjosti in prihodnosti v šolskih klopeh. V Mišelovki boste lahko prebrali, kakšen pečat je šola pustila v spominih naših prednikov, in se pozabavali ob pesmih in razmišljanjih (realnih in domišljijskih) o šoli danes in v prihodnosti …

Jubilejni koledar za leto 2020
Člani Šolskega sklada so se odločili, da ob praznovanju tega visokega jubileja šola izda koledar. Likovno podobo koledarja so sooustvarili otroci vseh starosti, od najmlajših v vrtcu do devetošolcev. Dobili so nalogo, da v obliki ilustracije oz. fotografije predstavijo eno vrednoto. Tako je na koledarju na domiseln način predstavljenih 12 vrednot, za katere si naša šola prizadeva, da bi jih otroci usvojili in živeli: vztrajnost, skrb za zdravje, samostojnost, sodelovanje, komunikacija, sočutje, ustvarjalnost, narodna pripadnost, strpnost, znanje, skrb za mlajše in odgovornost. Prepričani smo, da bo koledar s svojo domiselnostjo in sporočilnostjo krasil stene in polepšal kakšen dan v prihajajočem letu.
Koledar in Mišelovka bosta na prireditvi na voljo obiskovalcem v zameno za prostovoljni prispevek, ki ga bomo zelo veseli in bo namenjen Šolskemu skladu.

Tehniški dan 7. razreda 
Učenci 7. razreda so imeli v torek, 12. 11., tehniški dan; pod mentorstvom učitelja Mirka so bili soustvarjalci scene, ki bo zasijala na prireditvi PreMOSTimo čas.
Prispevali so tudi svoj delež k razstavi na hodnikih, ki bo zajemala likovna dela učencev ter fotografije lanskoletnega foto-računalniškega Ex-tempora.

Radijska oddaja
V čast dvestoletnice bosta posneti tudi dve radijski oddaji.
Prvi lahko prisluhnete v sredo, 20. 11., ob 17.00 na Primorskem valu. Učenci bodo v njej predstavili dogajanje ob praznovanju in povabili poslušalce k obisku prireditve.
Druga oddaja bo na valovih istega radia na sporedu po prireditvi. Verjamemo, da ji boste z veseljem prisluhnili vsi tisti, ki se prireditve ne boste mogli udeležiti. Oddaja bo namreč kolaž utrinkov s prireditve.

Tematska razstava na hodnikih
Na šolskih hodnikih bodo v tem tednu ponovno dobili svoj prostor panoji, ki so bili izdelani ob praznovanju 190-letnice šolstva. Ob prebiranju vsebine in opazovanju fotografij se bodo učenci in obiskovalci naše šole ponovno lahko sprehodili skozi zgodovino šole.

Prireditev PreMOSTimo čas

Glavni dogodek praznovanja pa je seveda osrednja prireditev PreMOSTimo čas, na katero vas prav lepo vabimo v petek, 22. 11., ob 18.00. Učenci že pridno vadijo, sama vsebina prireditve pa naj ostane skrivnost.

V delo za počastitev tako pomembne obletnice za našo šolo smo bili in smo tako ali drugače vpleteni prav vsi zaposleni. Poleg zgoraj že omenjenih naj zapišem še vodje posameznih delovnih skupin, ki so poskrbeli oz. skrbijo, da delo nemoteno teče.

Mateja Maretič: prireditev PreMOSTimo čas

Metka Kavčič Feltrin: koledar

Jasmina Luketa in Marta Medvešček: Mišelovka

Martina Kozorog Kenda in Urša Hrast: radijska oddaja

Agnes Kozorog in Vesna Taljat: postavitev razstave na šolskih hodnikih

 

Zapisala Marta Medvešček

Dostopnost