Skoči na glavno vsebino

Ob 1.obletnici Skupnosti šol Biosfernega območja Julijske Alpe, predstavniki TNP na šolah članicah organizirajo različne delavnice. Obiska so bili ta teden deležni tudi učenci PŠ Šentviška Gora.
Prvi del delavnice je vodila predstavnica Nina, ki je sicer po poklicu učiteljica biologije, zato zna zanimivo razlagati in otrokom prisluhniti. Učencem je najprej želela sporočiti, da je območje TNP eno lepo kraljestvo, za katerega moramo ljudje skrbeti, da bo ostalo čimbolj čisto in da se bo tu ohranilo čim več živalskih in rastlinskih vrst. Predstavila jim je uporabni darili, ki so ju jeseni dobile vse šole v območju: interaktivno tablo, s katero učenci lahko širijo znanje o živalskih, rastlinskih vrstah in drugih zanimivostih v območju TNP ter visoko gredo, v katero bodo spomladi lahko kaj vsadili, spremljali rast in uživali sadove ter tako praktično preizkusili, da je doma pridelana hrana bolj zdrava in okusna, pa še k ekologiji s tem veliko prispevamo. Ob ogledu posnetka so izvedeli, kako pomembno nalogo imajo deževniki pri nastanku humusa. Predstavila je še spletno učilnico Triglavska zakladnica, v kateri lahko poiščemo veliko zanimivega o naravi.
Naravovarstveni nadzornik Gorazd jim je povedal, da so vse živali enako pomembne, zato je potrebno skrbeti, da se kakšna vrsta preveč ne razmnoži oziroma, da kakšna ne izumre.
Pokazal jim je fotografije različnih živali, ki živijo v gorah. Najbolj zanimivi so se jim zdeli posnetki stopinj medveda. Povedal je, kako mu je sledil in na podlagi sledi ugotovil, da je medved plezal prečno po zasneženem in poledenelem pobočju Krna. Zelo zanimive so bile fotografije mladičkov orla. Tretješolec Žiga je posnetke hitro prepoznal, saj jih je posnel njegov in Lanin stric Peter Razpet. Začudeni so bili, ko so videli, kako orli hitro zrastejo.
Pobožali so lahko tudi kožuh gamsa, potipali rogove muflona in gamsa. Rogovi muflona so se jim zdeli zelo težki.
Delavnica je bila res zanimiva, zato je čas spet prehitro minil. Še veliko bi si imeli povedati drug drugemu. Ob koncu je vsak učenec dobil novo številko časopisa Skupnosti šol, pa še izvod za starše.
Za prijeten obisk so se predstavnikoma zahvalili z darilcem. Izročil ga je četrtošolec Janez, ki je tudi avtor izdelka in je prav na dan obiska praznoval 10. rojstni dan.

Za PŠ Šentviška Gora: Erika, Vlasta in Ana

Dostopnost