Skoči na glavno vsebino

Zadnji dan pred zimskimi počitnicami so na PŠ Šentviška Gora preživeli zelo veselo. Za to je poskrbel domačin Rajko Velikonja, tata prvošolke Julije. Na obisk so ga povabili, ker se v prostem času ukvarja z različnimi zanimivimi dejavnostmi.
Najprej se  je učencem predstavil kot pesnik. Prve pesmi je napisal že kot osnovnošolec. Rekel je, da so povod za nastanek pesmi lahko različna čustvena stanja: veselje, žalost, sreča, osamljenost, domotožje. Slednje je bilo vzrok, da je tudi v času služenja vojaškega roka napisal kar nekaj pesmi. Zadnja leta piše predvsem  besedila za ansambel Hram. Z njegovo pesmijo Darilo pomladi se je ansambel lani zelo uspešno predstavil na festivalu Vurberk. Prisluhnili so posnetku na spletu in se zazibali ob melodiji.
Drug Rajkov hobi je vžiganje v les. To počne s pirografom. Zadnje čase mu sicer za ta hobi zmanjkuje časa. Če pa ga kdo prosi, da mu izdela sliko za darilo, mu težko odreče. Ker pravi, da mu risanje motivov ne gre dobro od rok, sta tokrat  na leseni kuhinjski deščici ( ena celo iz lesa pomarančevca) motiva narisala drugošolec Mark in tretješolec Tomaž.
Medtem pa je Rajko začel predstavljati glasbila. Prva je bila na vrsti violina, ki jo je, verjeli ali ne, Rajko izdelal sam. Še posebej veselo je postalo, ko so bila na vrsti trobila: bariton, pozavna, trobenta. Učenci so bili veseli, da so lahko poskusili tudi igrati. Tudi Julija se nam je predstavila. Na harmoniko je zaigrala dve melodiji, ki se ju je naučila kar sama. Starejši fantje pa so bili najbolj navdušeni nad bas kitaro.
Ker so se družili ravno na Valentinovo, so voščili še prvošolki Valentini, ki je vsakemu podarila en čokoladni srček.
Rajku pa so se zahvalili z v les vžganim nasmejanim baritonom. Prijetno druženje z njim bo vsem ostalo še dolgo v spominu.

Za PŠ Šentviška Gora, Erika Laharnar in Vlasta Sotenšek

Dostopnost