Skoči na glavno vsebino

V četrtek, 12. marca, na sončno in toplo gregorjevo, smo z učenci v podaljšanem bivanju izdelovali tako imenovane gregorčke. Običaj je na Tolminskem precej nepoznan, da se namreč ob godu sv. Gregorja po vodi spustijo ladjice, vanje pa se kot simbol luči položi svečko.

V preteklosti so se obrtniki s spuščanjem lesenih ladjic z gorečimi svečkami po potokih simbolično poslovili od zime in se veselili, da s prihodom pomladi pri delu ne bodo več potrebovali luči.

Tako smo tudi v 2. razredu OPB iz lubja, vej, papirja in vrvi izdelali gregorčke. Po kateri izmed bližnjih rek pa jih bodo učenci lahko spuščali v prihodnjih dneh, ko se ne bomo srečevali v šoli, pač bomo čas preživljali doma oziroma v naravi.

Gregorjevo
GLEJ BARČICE NA VODI
IN LUČICE NA NJIH,
TAM SVETI GREGOR BRODI
V POMLADI PRVI DIH.

IN PTIČKI SO ZAČELI
VESELO ČIVKATI,
ŠČEBET, ŠČEBET SO PELI,
IN V PARIH RAJALI.

OJ, TOPLI ŽARKI SONCA,
ZALJUBLJEN PTIČJI SVET
IN BARČICE BREZ KONCA –
GREGORJEVO JE SPET.
(Tamara Kranjec Laganin)

P.S.: Hotrtikulturna sekcija Turističnega društva Most na Soči je imela letos dober namen, da to staro obliko praznika pomladi in zaljubljenih znova obudijo, vendar je delavnico in skupni dogodek spuščanja »gregorčkov« zaradi poostrenih zdravstvenih razmer v državi odpovedala. Zatorej: drugo leto osorej!

Napisala Urška Hrast

 

Dostopnost