Skoči na glavno vsebino

Do bogate spletne knjižnice lahko dostopate preko naše spletne učilnice.

Draga učenka, dragi učenec. Štirinajst dni doma! Sliši se super, a še zdaleč ni tako. Da bi ostali zdravi, moramo ostajati doma in se ne smemo družiti s prijatelji. Ko boš potrebovala/potreboval družbo, se spomni na svojo prijateljico knjigo, ki te nikoli ne pusti samega. Z njo se lahko smeješ, raziskuješ, se prepiraš, jokaš, vohuniš, sočustvuješ, se zaljubiš, predvsem pa se naučiš veliko o sebi in svetu. Ker trenutno tvoja šolska knjižnica ni odprta, se lahko brez posledic družiš s knjigo na spodnji povezavi. Pazi nase in na druge okrog sebe in ostani zdrava/zdrav.

Veliko bralnih užitkov ti želim, tvoja knjižničarka Martina.

  • V iskalnik vtipkaj besedo Wikivir ali spletni naslov https://sl.wikisource.org/wiki/Glavna_stran. V okence “Iskanje po Wikiviru” vpiši naslov knjige, besedila ali pa ime in priimek avtorja – spletna stran ti že sama ponudi zadetke. Odpre se ti možnost iskanja različnih literarnih del, ki jih lahko bereš s pomočjo računalnika.
  1. RAZRED

Prosi nekoga, da ti na Wikiviru poišče zgodbo Ravno prav velik pisateljice Nataše Konc Lorenzutti in ti jo prebere. Pravljico nato skupaj obnovita. Pripoveduj jo še komu, ki Tina in Tona ne pozna.

  1. RAZRED

Prosi nekoga, da ti na Wikiviru v pesniški zbirki Vrtiljak poišče pesem Toneta Pavčka z naslovom Po svatbi. Skupaj jo preberita, nato pa ustvari ilustracijo ter si z njo polepšaj svojo sobo.

  1. RAZRED

Prosi nekoga, da ti na Wikiviru poišče Svetlanine pravljice. Izberi si eno izmed njih, jo preberi, izdelaj lutke, nato jo v družinskem krogu dramatizirajte.

  1. RAZRED

Na Wikiviru poišči pravljico z naslovom Zlato kralja Matjaža: slovenska ljudska pravljica. Preberi jo in vsebino spremeni v strip. Ne pozabi na lepe ilustracije in besedilo v oblačkih, ki naj na kratko povzame vsebino pravljice.

  1. RAZRED

Na Wikiviru poišči pravljico z naslovom Zdravilno jabolko. Preberi jo. Nato napiši svojo pravljico tako, da boš spremenil osebe v pravljici (npr. namesto kralja naj nastopi kraljica, zamenjaj tudi berača) in predmete (namesto jabolka naj bo npr. čarobna knjiga, čudežno zrcalo…). Konec naj bo zabaven, da se bo tvoja družina ob branju veselo nasmejala.

  1. RAZRED

Na Wikiviru poišči knjigo z naslovom Bajke in povesti o Gorjancih. Preberi jo in uživaj!

  1. RAZRED

Na Wikiviru poišči zabavni Dnevnik pajka Francija. Preberi ga in poskušaj vse tisto, kar se ti čez dan zgodi, spremeniti v smešen zapis v svoj dnevnik. Ostani optimistična/optimističen!

  1. RAZRED

Na Wikiviru poišči knjigo pisateljice Dese Muck z naslovom Pod milim nebom. Ko bo zunaj prijetno toplo, jo lahko tudi ti prebereš pod milim nebom.

  1. RAZRED

Na Wikiviru poišči knjigo pisatelja Gorana Gluvića z naslovom Fantje, žoga, punce. Prijetno branje ti želim.

Priporočam ti še obisk dveh bogatih knjižnic na daljavo, ki ju je vredno raziskati:

• Za branje e-knjig v iskalnik vtipkaj besedo Biblos ali spletni naslov: https://www.biblos.si/. Na Biblosu si lahko izposodiš e-knjige ali jih kupiš. Če si član Knjižnice Cirila Kosmača Tolmin in imaš geslo za Moj COBISS (Moja knjižnica) se v sistem prijaviš tako, da vpišeš sikto in tvojo člansko številko. Geslo je enako kot tvoje geslo za Moj COBISS, ki so ti ga v knjižnici dodelili. Brezplačno izposojeno knjigo lahko preneseš na mobilni telefoni, tablični računalniki ali bralniki z e-črnilom.

• Zvočne knjige lahko poslušaš z aplikacijo Audiobook https://www.audibook.si/. Prenesi mobilno aplikacijo in poslušaj avdio knjige. Do 90 dni aplikacijo lahko uporabljaš brezplačno.

Zapisala: Martina Kozorog Kenda

Dostopnost