Skoči na glavno vsebino

Z mesecem novembrom bomo postali Vodna šola. Tako smo se odločili zato, ker je voda najboljša pijača za otroke. Voda je življenjskega pomena, saj sestavlja 60 do 80 odstotkov našega telesa in je nujno potrebna za skoraj vsako nalogo v telesu. Pitje vode pomembno prispeva tudi k zmanjšanju telesne teže in zmanjšanju kariesa. Če popijemo dovolj vode, smo lahko v šoli bolj zbrani in uspešnejši. Že izguba samo 1 do 3 odstotkov telesna tekočine povzroči težave pri razmišljanju, padec koncentracije, utrujenost in glavobol. S pitjem vode iz pipe poskrbimo tudi za okolje, saj zmanjšujemo količino odpadkov iz plastenk.

Ljudje običajno pijemo, ko smo žejni. Toda v šolah je veliko različnega dogajanja in učenci velikokrat pozabijo piti – tudi tedaj, ko so žejni.

V Vodni šoli bomo:

  • spodbujali pitje vode med odmori in med poukom (minuta za vodo, vodna pavza),
  • pili samo vodo in nesladkan čaj,
  • pili vodo iz svoje steklenice,
  • tudi učitelji pili vodo in bomo zgled učencem,
  • s pitjem vode iz pipe se bomo tudi vse bolj zavedali, kako pomembno in dobro je, da si lahko natočimo čisto in kvalitetno vodo in da moramo poskrbeti, da tako tudi ostane.

V 2. a in 2. e razredu smo opravili že nekaj aktivnosti na to temo, ko smo imeli naravoslovni dan Dan za spremembe. Razmišljali smo o vodi, kje vse se nahaja, čemu nam služi, raziskovali smo katere pijače najpogosteje pijemo in seveda, pogovarjali smo se o tem, zakaj bomo postali Vodna šola. Potem smo se odpravili še v bližnjo okolico šole, da jo očistimo odvečnih in za naravo škodljivih plastenk in vseh drugih nerazgradljivih odpadkov. Na koncu smo se odžejali pri izviru Pod grmom. Mmm, ta voda je pa še boljša kot tista iz pipe! Oglejte si v galeriji.

Zapisala Helena Bizalj

Dostopnost