Skoči na glavno vsebino

Pretekli petek so se učenci s PŠ Šentviška Gora v okviru naravoslovno-tehniškega dneva prelevili v prave male ustvarjalne raziskovalce.

Najprej je bila na vrsti učna ura o mleku. Učenci so vneto poslušali in si ogledali prikaz pridelave mleka, sira in skute. Seveda smo to, kot se za te čase spodobi, opravili virtualno z nazornimi video posnetki s planin Pretovč in Razor ter s posnetkom oddaje Firbcologi o mleku. Kar nekaj učencev je kaj hitro ugotovilo, da njihove spalne navade nikakor ne sovpadajo z življenjem na planini.  Ko je glave napolnilo novo znanje, je prišel čas, da mladi poslušalci poprimejo za delo in se tudi sami pobližje spoznajo s to čudovito belo tekočino. Vsak razred je dobil podrobna navodila za naravoslovni poskus, pri katerem so učenci uporabili mleko ali mlečne izdelke. Nadobudneži iz prvega razreda so opazovali poplesovanje barv v mavričnem mleku, učenke drugega razreda so kar same iz smetane izdelale maslo, tretješolci pa so ugotavljali, kaj se zgodi, če v mleko vlijemo kokakolo. Vsak razred je svoje ugotovitve in stvaritve kasneje predstavil še ostalim učencem. Pri tem ni manjkalo presenečenih izrazov na obrazih in začudenih oči, zagotovo pa je bilo domače maslo deležno največ radovednih pogledov.

V drugi polovici dneva, ko so bile glave že utrujene, so delo prevzele nemirne roke. V dveh šolskih urah so se odpadne kartonske embalaže mleka in sokov pod rokami ustvarjalnih cicibanov počasi začele prebujati in se spreminjati v Gorjanske krave. Ker pa nobena pot ni ravna, je tudi ta posebna pasma krav potrebovala kar nekaj časa, da se je dokončno razvila. Pridne roke učencev so še cel pretekli teden trgale, lepile, barvale in ustvarjale, dokler se iz učilnic ni zaslišalo prvo veselo mukanje.

Kot lahko vidite na sliki, so naši pastirji Gorjanske krave že prignali na prve sredogorske pašnike, kjer jim ne manjka sočnih zeli.

Zapisala Tajda Vidič

Dostopnost