Skoči na glavno vsebino

Tekom naravoslovnega dne so v petek, 11. 6. 2021, četrtošolci za en dan postali pravi raziskovalci, bili so »pirati plastike«.

Med stotimi prijavljenimi šolami v naši državi smo bili izbrani, da se lahko priključimo projektu »Pirati plastike – Dajmo, Evropa!«, za katerega nastanek so v okviru svojega skupnega predsedovanja Svetu Evropske unije odgovorne Nemčija, Portugalska in Slovenija. Slednje se zavzemajo za čista morja, oceane, reke ter naravo, ki jih obdaja. Mlade so pozvale, da dejavno pomagajo pri raziskavah kot del te mednarodne kampanje skupnostne znanosti.

Kot učenci EKO in vodne šole so se četrtošolci pogumno podali na pot mladih znanstvenikov. Le-ta nas je odnesla k bližnji reki Idrijci.

Vsaka skupina je imela svojo nalogo. Skupina A je raziskovala odpadke ob rečnih brežinah, ki so bile razdeljene na manjša območja, znotraj katerih so učenci poiskali, fotografirali in kategorizirali odpadke. Skupina B je ugotavljala raznovrstnost odpadkov na rečnih brežinah. Z rokavicami in kanglicami so se podali na lov za odpadki po celotnem območju. Te odpadke so na postaji za razvrščanje razvrstili glede na material in uporabnost ter jih stehtali. Naloga skupine C pa je bila usmerjena v raziskovanje plavajočih odpadkov. Najprej so v strugo reke s pomočjo plastenk namestili posebno mrežo za lovljenje majhnih delcev odpadkov. To smo osušili in po pošti poslali v nadaljnjo analizo na Morsko biološko postajo Piran. Ob vsem tem so učenci s poskusi metov palic izmerili še hitrost rečnega toka. Vse rezultate so si skrbno zapisovali, iskali vire onesnaževanja in predloge rešitev za zmanjšanje odpadkov v rekah in ob njih. Poglejte, kaj so po opravljenem raziskovalnem delu povedali naši pirati plastike.

Ugotovili smo, da veliko odpadkov pristane v naravi, čeprav so na izbranem mestu našega vzorčenja nameščeni smetnjaki. Kljub zavedanju, da brez vode ni življenja in njeni vsakodnevni vsestranski uporabi, se do nje, kot sestavnemu gradniku našega telesa v kar 70 %, obnašamo neodgovorno. »EKO-« in »vodošolci« smo dolžni na to opozarjati in biti zgled drugim, pogosto tudi starejšim od nas.

Zapisala Veronika Gregorčič

Dostopnost