Skoči na glavno vsebino

V sredo, 13. 10., so prvošolci, drugošolci in tretješolke PŠ Šent. Gora po malici zapustili šolske klopi in se odpravili v Polje. Prvošolci in drugošolci so v vasi zavili desno na kmetijo Andreja Droleta, tretješolke pa levo na kmetijo Zale in Neže Drole.

Tretješolke je pričakala Zalina mama Nika. Najprej so se pogovorile o tem, katera gospodarska poslopja imajo, potem pa šle na ogled hleva, molzišča in prostora, kjer je cisterna za mleko. Najbolj z veseljem so zavile še v drugi hlev, kjer imajo teličke. Eden je bil star šele en dan, zato so zbrale nekaj predlogov za ime. Ime telička se po navadi začne na isto črko kot ime krave, ki ga je povrgla.
Lepa sta se jima zdela tudi  dva zajčka v zajčniku ter raca in racman. Koz pa niso videle, ker se trenutno pasejo na pašniku nekoliko dlje od kmetije.
Zalina mati Jerneja je tretješolke popeljala na ogled vrta, kjer ji vse izredno dobro uspeva. Tretješolke so prepoznale večino zelenjave, le črna redkev jim je bila manj poznana. Zavile so še v manjši vrtiček, kjer so večinoma  zelišča. Tudi te so večinoma prepoznale in uživale v njihovih vonjavah.
Razmišljale so, s čim vse bi  se na kmetiji še lahko ukvarjale, če bi same kdaj imele kmetijo in idej je bilo res veliko.

Prvošolec Andrej je ob pomoči mame Barbare pripravil pravi voden ogled kmetije. Najprej nas je peljal v hlev, kjer smo izvedeli marsikaj novega o navadah krav in skrbi zanje. Ker imajo večinoma vsi  doma živali, so skupaj ugotavljali, kako zanimiva imena imajo in katera se ponavljajo. Telički v drugem hlevu so se otrok še posebno razveselili. Ti so jih z veseljem božali. Ugotovili so, da so oboji radovedni in razigrani. Andrej je pokazal, kako zna kositi s svojo koso. Sošolci so mu pomagali pograbiti travo in jo  s samokolnico odpeljati. Ker so vsi navajeni kmečkih opravil, ni bilo težko. Pogledali so še, kaj raste na bližnji njivi. Mama Barbara pa jim je  pokazala, kako naribamo zelje in kako ga pripravimo za kisanje.  Za konec  so  odpeljali  kobilo Alko na pašo.

Še marsikaj zanimivega  bi si lahko pogledali, a je v zvoniku že odbila ura poldne. Na obeh kmetijah so se učenci zahvalili s  simpatičnima kravicama. Potem pa so pohiteli  na kosilo. In uganite, kaj jih je čakalo na krožnikih? Jota.

Za PŠ Šent. Gora, Vlasta Sotenšek in Erika Laharnar

      

      

    

Dostopnost