Skoči na glavno vsebino

V četrtek, 16.6., smo učenci PŠ Šentviška Gora šolski dan preživeli v Tolminu in okolici. S planinsko vodnico Majdo Pagon smo se odpravili na pohod. To je bil poseben dan za četrtošolca Lovra, ki je ravno ta dan praznoval 10. rojstni dan. Zato smo mu, preden smo šli na pot, najprej zapeli. Potem smo se odpravili v Tolminska korita. Majda nam je povedala zelo zanimivo legendo o tem, kako je Hudičev most dobil ime. Šli smo do Dantejeve jame, blizu katere stoji zelo lep lesen kip Duge babe. Tudi legenda o njej je zanimiva, še posebno zato, ker jo zna Majda doživeto povedati. Videli smo medvedovo glavo, ki je ujeta med dvema skalama.
Pomalicali smo v » gostilni Pod skalo.« Ko smo se okrepčali, smo si šli ogledat termalni vrelec. Tolminka je bila zelo čista in lepe barve. Še bi jo občudovali, a smo se morali odpraviti proti Žabčam, kjer nas je pričakal učitelj Mirko, ki je tam doma in ob četrtkih prihaja k nam na Goro. V Žabčah je doma tudi hišnik Valter, zato smo se pred njegovo hišo in hlevom fotografirali za uganko, ki smo mu jo zastavili po sms-u.
Kmalu smo prišli do mosta čez Tolminko, potem pa pod njim pot nadaljevali ob Tolminki. Ob poti so urejeni lepi kotički: igrala in ležalniki za počivanje. Mi ta dan nismo imeli veliko časa, da bi se ustavljali in igrali, saj smo se šli osvežit k Sotočju.
Ob 13h smo se zbrali pri nemškem pokopališču, kjer nam je veliko zanimivega povedala Darja Pirih iz Tolminskega muzeja.
Vodnici Majdi smo se  zahvalili in se od nje poslovili, potem pa smo se odpravili še na zasluženi sladoled.
Da smo vse to doživeli, so zaslužni tudi starši, ki so poskrbeli za prevoz do Tolmina in nazaj.

Zapisali: tretješolke in četrtošolci PŠ Šent. Gora
objavili Erika Laharnar in Vlasta Sotenšek
     

     

     

Dostopnost