Skoči na glavno vsebino

Na podružnični šoli Šentviška Gora smo imeli prav poseben obisk. Učiteljica Maja Volarič nas je spoznala s pesnico Zvezdano Majhen. Na srečanju sta se nam pridružila tudi naš ravnatelj Ciril Makovec in knjižničarka Martina Kozorog Kenda.

Obisk pesnice so učenci težko pričakovali. Za začetek srečanja so ji pripravili krajši kulturni program. Ker je bila gospa Zvezdana prvič v naših krajih, so ji Šentviško planoto najprej predstavili s pesmijo, ki so jo pred leti spesnili  učenci.

Ko smo z učenci že v preteklih dneh prebirali njene pesmi, so zelo uživali, se zabavali in se pri nekaterih raznežili. Ker je napisala toliko lepih pesmi, smo se težko odločili, katere bi izbrali, da bi jih na dan obiska povedali. Izbrali smo pesmi, ki so bile otrokom še posebej všeč zaradi vsebine. Zelo radi rešujejo tudi Zvezdanine  uganke, ki so objavljene v Zmajčkih in njenih knjigah. Vsakemu učencu je podarila izvod Zmajčka in pesmico z avtogramom in suhim žigom.

Že pred tokratnim obiskom je šoli podarila tri njene knjige. Med njimi tudi zgodbo o Jakobu Petelinu Gallusu, ker je tudi Šentviška Gora eden izmed domnevnih rojstnih krajev tega skladatelja.

Tokrat pa nas je presenetila z zelo dragocenim darilom: originali objavljenih pesmi v revijah za otroke, urejenih v registratorjih ter s CD-jem Zmajčkove pesmi za srečo.

Za konec so učenci zapeli še Zvezdanino uglasbeno pesem Prijatelji.

Nekaj misli učencev o druženju s pesnico ter o tem, kar so si najbolj zapomnili:

– Srečanje je bilo zanimivo, ker smo pesnico spoznali v živo.

– Najprej smo imeli malo treme, a je kar izpuhtela, ker je pesnica Zvezdana zelo prijazna in zabavna, zgovorna, vesela in dobrovoljna.

– Izvedeli smo, da se rada igra z besedami.

– Za pisanje pesmi jo je navdušil dedek. On jo je tudi naučil dobro opazovati, ker pesnik to potrebuje. Pesnik mora začutiti, kako se drugi  počutijo.

– Čas, ko smo bili skupaj, je zelo hitro minil, ker je pripovedovala na zelo zanimiv način.

To je bilo res posebno in nepozabno doživetje. Zahvaljujemo se učiteljici Maji, ki nas je spoznala s pesnico Zvezdano Majhen.

 

Za PŠ Šentviška Gora, Vlasta Sotenšek in Erika Laharnar

Fotografije in videoposnetek uredila Martina Kozorog Kenda

Dostopnost