Skoči na glavno vsebino

26. septembra obeležujemo evropski dan jezikov. S približno 225 avtohtonimi jeziki je Evropska jezikovna dediščina bogata in raznolika, in to je že samo po sebi razlog za praznovanje.

V 1. a smo ta dan najprej ugotavljali, katere jezike govorimo v našem razredu in zakaj je znanje jezikov pomembna vrednota. Četudi poznamo samo nekaj besed jezika države, kjer smo na obisku, na primer na počitnicah, nam to omogoča navezovanje stikov in nova prijateljstva. Še nikoli ni obstajalo več možnosti za študij in delo v različnih evropskih državah, vendar pomanjkanje jezikovnega znanja mnogim preprečuje, da bi izkoristili te možnosti.

Učenci so poslušali pesmici Mojster Jaka in Ko si srečen v več jezikih. Opazili smo razlike v vsebini. Kot zanimivost smo poslušali tudi, kako se oglašajo živali v različnih jezikih. Prvošolci so spoznali, da drugi narodi drugače slišijo in zapisujejo glasove.

Veliko truda smo vložili v trganko in izdelavo zastav evropskih držav, ki zdaj krasijo našo garderobo. Domov pa smo šli z “večjezičnimi zapestnicami”, kajti: Več jezikov znaš, več veljaš!

Zapisala: Urška Hrast

       

                                                 

 

Dostopnost