Skoči na glavno vsebino

Območni odbor sindikata vzgoje in izobraževanja Tolmin je 30. 9. 2023 organiziral ekskurzijo za zaposlene vseh posoških osnovnih šol. Dan brez oblačka je veliko obetal.

Najprej smo se ustavili v Hrastovljah. Cerkvica, okrašena z izjemnimi freskami, nikogar ni pustila ravnodušnega. Kakor tudi ne podoba »Mrtvaškega plesa« v freski, ki kaže, da nas vse – od berača do kralja – čaka na koncu življenja enaka usoda …

Druga postojanka je bilo srednjeveško mestece Motovun vrh vzpetine nad reko Mirno, ki je danes znano predvsem po tartufih. Deležni smo bili okusne degustacije ob kapljici lokalnega istrskega vina. Edinstven je bil tudi razgled z zvonika cerkve sv. Štefana.

Nato smo si ogledal Grožnjan, opevan kot »mesto umetnikov«, a ta dan je bil okupiran s kolesarji. Mi smo ga doživeli kot naselje ozkih uličic, galerij in kavarnic, kjer se resnično ustavi čas.

V Krkavčah v Šavrinskem gričevju smo obiskali še turistično kmetijo Robija in Vere. Okrepčali so nas z okusno istrsko večerjo. Ob krasnem sončnem zahodu nad Piranskim zalivom, petju in klepetu smo zaključili dan novih poznanstev in spoznanj.

Zapisala: Urška Hrast

 

Dostopnost