Skoči na glavno vsebino

V torek, 26. 9., so šestošolci obiskali Bevkovo domačijo v Zakojci in s tem poglobili ter dopolnili svoje znanje o življenju in delu tega velikega primorskega pisatelja.

Naša pot se je začela z vožnjo z vlakom do Hudajužne. Od tam smo pot nadaljevali navkreber po stezi, mimo v igrive barve jeseni obarvanih senožeti in gozdov, do vasice Zakojca.

Bevkova domačija, po domače Pri Volarju, leži v spodnjem delu vasi. V domačiji je pisatelj preživljal otroštvo in rano mladost. Za obiskovalce je bila svečano odprta leta 1990, v njej pa sta urejeni etnološka in literarno-zgodovinska razstava, ki smo si ju z zanimanjem ogledali. Ogled je popestrila prijazna vodička, ki nas je s svojo pripovedjo popeljala v značilno bivalno okolje bajtarske domačije na začetku 20. stoletja na Cerkljanskem ter nam preko knjig, predmetov in fotografij osvetlila pisateljevo življenje. Izvedeli smo, da je zlasti v najtežjih časih primorskega naroda s svojimi deli pri rojakih budil narodno zavest in vero v lepšo prihodnost, s tem pa pustil neizbrisen pečat v naši zgodovini.

Kmalu je prispel čas odhoda iz dežele pastircev. Polni vtisov in obogateni z novim znanjem smo se z avtobusom vrnili domov po slikoviti Baški grapi.

Zapisala: Tina Stare

Foto: Urška Kenda Mavrar

 

 

 

 

Dostopnost