Skoči na glavno vsebino

Že v lanskem šolskem letu smo se na PŠ Šentviška Gora nekoliko bolj posvetili zdravilnim rastlinam in njihovi uporabi. Drugošolci  so doma spraševali, katere zdravilne rastline nabirajo,  pri katerih težavah uporabljajo pripravke ter katere zdravilne rastline in dišavnice gojijo na vrtovih. K sličicam rastlin so napisali ime in preproste podatke o uporabi. V tretjem in četrtem razredu so nato podatke dopolnili. Pomagali so si z različno literaturo, med drugim tudi s knjigo Zelišča male čarovnice, pisateljice Polonce Kovač.

Da bi znanje izpopolnili, smo se odpravili v Polje na Andrejevo ter Nežino domačijo. Sprejeli sta nas mati Jerneja in mati Irena. Pri Neži smo najprej v zeliščnem kotičku vrta preverili, katere rastline poznamo in katere imajo tudi doma. Veliko so jih prepoznali in povedali tudi, kako jih uporabljajo. Jerneja je pripravila še  bogato zbirko posušenih plodov, delov rastlin, iz katerih pripravlja različne čaje in sirupe. Spet so prepoznavali rastline po videzu in vonju.  Poskusili so tudi dva sirupa in po okusu skušali prepoznati, iz katerih rastlin sta pripravljena.

Mati Irena nas je sprejela s slamnikom, ki pristoji zeliščarki. Pohecala se je, da je Pehta.  Učencem je povedala, kdaj in kako nabiramo zelišča, katere dele nabiramo ter da jih naberemo le toliko, kolikor jih trenutno potrebujemo. Pri nabiranju si pomagamo lahko tudi s knjigami. Pogovarjali so se tudi, kje zdravilne rastline sušimo in kaj vse lahko iz njih pripravimo. Pokazala je zanimive čajne mešanice: čaj za srečo, tirolski čaj in praznični čaj, ki sta jih pripravili skupaj z vnukinjo Hano. Občudovali so tudi dekoracijo iz sivkinih cvetov in uživali  v prijetnih vonjavah različnih dišavnic.
Ogledali so si še rastline, ki jih imajo posajene na bližnjem vrtičku in poskusili čaj iz materine dušice.

Z veseljem smo ugotovili, da učenci poznajo kar veliko zdravilnih rastlin in uporabnih rastlin iz narave. Še posebno tisti, ki jih tudi doma že raziskujejo skupaj z domačimi in jih zanima, kakšen čaj bi jim pomagal, ko imajo kakšno blažjo zdravstveno težavo. Vsi pa se z veseljem odžejajo z metinim, melisinim, regratovim, bezgovim ali še katerim domačim sirupom.

Za PŠ Šent. Gora: Vlasta Sotenšek in Erika Laharnar

     

     

     

 

Dostopnost