Skoči na glavno vsebino

Branje ni le garanje, je tudi znanje, ki uresničuje sanje se glasi naslov projekta, ki je bil naši šoli odobren v okviru programa Unije Erasmus+, nanj pa smo se prijavili z željo, da bi z uvajanjem novih praks, pridobljenih na šolah gostiteljicah, izboljšali nivo bralne pismenosti pri učencih.

S tem namenom smo se povezali s šolo Jaakko Ilkan koulu iz Ilmajokija na Finskem, s katero smo v preteklosti že sodelovali pri izmenjavi učencev. Za Finsko smo se odločili tudi zato, ker se ta država po raziskavah PISE glede bralne pismenosti uvršča v sam vrh evropskih držav. Teden med 20. in 24. 11. smo torej tri učiteljice preživele ob spremljanju pouka ter življenja na omenjeni šoli, ki jo obiskuje okoli 530 učencev od sedmega do devetega razreda. Ravnateljica Mira Nieminen nam je za uvod razkazala šolo z delavnicami za praktični pouk ter sosednji športni center, nato pa smo se pridružile učiteljem pri pouku ter tako dobile vpogled v delo učiteljev različnih predmetnih področij v različnih razredih.

Ker pa se opismenjevanje začne že v nižjih razredih osnovne šole, so nam na našo prošnjo organizirali ogled bližnje šole Polonkylän koulu za učence od prvega do šestega razreda. Najbolj smo bile navdušene nad individualnim pristopom, izvajanjem inkluzije ter poudarjanjem pomena praktične plati izobraževanja, kar omogočata zadostno število učiteljev in asistentov ter majhne učne skupine.

Z obiska smo se torej vrnile bogatejše za nove izkušnje, ideje in z globljim poznavanjem ene izmed držav Evropske unije. Podobno velja tudi za finske učitelje in učence, ki so s pomočjo naše predstavitve Slovenije, njene kulture ter običajev izvedeli nekaj več o njim precej neznani državi. Upamo, da bodo to izkušnjo v prihodnosti nadgradili še z obiskom naše šole, kjer so seveda več kot dobrodošli.

Zapisala Valentina Dobravec J.

Dostopnost