Skoči na glavno vsebino

V februarju smo  se na PŠ Šentviška Gora pogovarjali, kakšno je bilo življenje nekoč.
Učenci so prinesli v šolo različne stare predmete, fotografije, knjige… Predmete so razstavili in  sošolcem povedali, čigavi so in za kaj so jih uporabljali.

V okviru tehniškega dne smo se odpravili do bližnje hiše v Stini. Marjetina in Andrejeva mati Cirila Feltrin nas je popeljala po prostorih. V njih hranijo veliko starega pohištva, starih predmetov in orodja. Predmete so si učenci z zanimanjem ogledovali in prisluhnili njeni  razlagi. Najbolj so bili zanimivi tisti pripomočki, ki so jih lahko preizkusili. Na koncu so se posladkali s suhimi hruškami in zahvalili Cirili za poučno predstavitev ter za to, da z možem Evgenom ohranjata zapuščino prednikov.

Prvošolcem in drugošolcem so se najbolj zanimivi zdeli naslednji predmeti: kolovrat, očala, petrolejka, lesen meter, voziček za dojenčke, telefon, peresnik, štamprljčki (kozarčki), peglez, baštulin (pripomoček za praženje kave, ječmena), gradaše (pripomoček za česanje  volne), (periwnk), oslo in  osunk, pinew (za izdelovanje masla).

Tretješolci in četrtošolci pa so povedali takole:
Marjeta: Najbolj zanimivo mi je bilo, ko nam je mati Cirila pokazala očala iz starih časov. Všeč so mi bili stari kovčki.
Andrej F.: Najboljše mi je bilo, ko smo gledali stare slike. Lepo mi je bilo, ko sem imel na glavi zelo stara očala.

Mija: Najbolj mi je bil všeč predmet, ki se imenuje gradaše. Najprej sem mislila, da ga je težko uporabljati, potem pa, ko sem ga tudi jaz preizkusila, sem ugotovila, da ga je zelo zabavno uporabljati.

Brina: Najboljše mi je bilo, ko smo krtačili volno in je potem postala še bolj mehka kot prej. Bilo je zelo poučno.

David: Takoj mi je v oči padel star lesen kolovrat, ki ga imamo na podstrešju stare hiše tudi mi.

Andrej D.: Bilo je zanimivo. Najbolj mi je bil všeč voziček za dojenčke. Videli smo stare stvari. Jedli smo tudi suhe hruške.

Neža: Najboljši mi je bil voziček. Zanimivi so bili tudi kolovrat in leseni stoli.

Tanita: Bilo je zanimivo, ker je bil strop nizek.

Tjaša: Najbolj mi je bil všeč voziček za dojenčke.

Sara: Všeč mi je bilo, ker so včasih vse naredili ročno, jaz pa obožujem ročno delo.

Za PŠ Šent. Gora, Vlasta Sotenšek in Erika Laharnar

     

     

     

 

 

 

Dostopnost