Skoči na glavno vsebino

Pod sloganom “Najbolj zlata je prostovoljska lopata!” se je v soboto, 6. 4., odvila že 14. akcija Dan za spremembe, ki jo organizira Slovenska filantropija. Akciji smo se pridružili tudi učenci in zaposleni naše šole, ter jo podaljšali kar na cel teden.

Nekaj utrinkov z naše akcije Teden za spremembe si lahko pogledate v tem videoposnetku.

Na centralni šoli so se učenci 1., 3., 4. in 5.  razredov pri svojih urah športa v ponedeljek in petek razmigali in se poveselili s svojimi starši in starimi starši. Medtem, ko so nekateri migali, so imeli učenci 2. razreda bazar znanja, pri katerem so celoten pouk izvedli na prostem. V podaljšanem bivanju so učenci 4. in 5. razreda v okviru medgeneracijske učne pomoči priskočili na pomoč učencem 1. triade pri pisanju domačih nalog, vsi pa so pomagali pri urejanju in čiščenju šolske okolice. Pobirali so odpadke na travniku okoli peskovnikov ter skupaj z očistili zgornje in spodnje šolsko igrišče. Igrišče so tudi pometli ter očistili omaro z igračami.

Mirovali pa niso niti starejši učenci na predmetni stopnji. Učenci 9. razredov so v ponedeljek ob lepem vremenu urejali skalnjak za šolo. S tem so nadaljevali delo, ki so ga začeli že jeseni: urejali so brežine, obrezovali so grmovje in drevesa, pometali in obnavljali ograjo. Aktivni so bili tudi šestošolci, ki so se v soboto, 13. 4., udeležili medgeneracijskega srečanja na Matajurju. Zapeljali so se do izhodišča v sosednji Italiji in preživeli aktivne 3 ure ob hoji, druženju, ter uživali v čudovitih razgledih z vrha Matajurja. Dogajalo pa se bo še vse do konca aprila, ko bodo učenci prostovoljci v sodelovanju s šolskim skladom organizirali tombolo za none in nonote.

Precej pestro je bilo tudi na podružnicah. Na naši najvišje ležeči šoli, PŠ Šentviška Gora, so v okviru popoldanskega pohoda izpeljali čistilno akcijo v treh skupinah. Vsaka skupina je pobrala smeti v spremstvu ene učiteljice na odseku ceste med Šentviško Goro in Ponikvami ter še ob stranskih poteh. Učenci so bili veseli, ker e bilo odpadkov malo, jezili so se na tiste odrasle, ki še vedno mečejo pločevinke v naravo. Le teh je bilo v njihovih vrečah največ. Poleg čistilne akcije, učenci urejajo tudi šolsko okolico in cvetlične nasade, v 1. in 2. razredu pa vzgajajo tudi sadike različnih okrasnih rastlin ter razmnožujemo lončnice. Na PŠ Podmelec so učenci v sodelovanju s Cicibani planinci poprijeli za zlate lopate in s skupnimi močmi uredili igrišče in okolico šole. V drugi dolini, na PŠ Dolenja Trebuša pa so z medgeneracijsko akcijo še malo počakali. Urejanje dvorišča s pomočjo staršev bodo izvedli v tednu pred počitnicami, saj bo tako imela sveže posejana trava čas, da bo med počitnicami v miru vzklila.

Aktivnost, ki nas je povezala vse, pa je bila zbiralna akcija odpadnega papirja. V enem tednu smo zbrali kar dva polna zabojnika papirja ter s tem prispevali k čistejši naravi in hkrati dodali nekaj sredstev v šolski sklad.

Zapisali učitelji in učiteljice OŠ Most na Soči, zbrala in uredila Tajda Vidič

Dostopnost